Recension Lumix 14-140mm

Den som köper eller kommer över objektivet Lumix 14-140mm f/4.0-5.8 har gjort en riktigt bra affär. Trots att objektivet har en hel del år på nacken, är det fortfarande utmärkt till dagligt fotograferande.

Allroundobjektiv för stort som smått
Det imponerande zoomomfånget gör Lumix 14-140mm f/4.0-5.8 till ett utmärkt objektiv oavsett om man befinner sig i staden eller på landet, om man fotograferar natur eller porträtt.

Utzoomad till 14mm är objektivet inte större än att det lätt får plats i handen. Samtidigt rymmer vidvinkelzoomen ett större omfång av blickfånget, för den som exempelvis vill fotografera imponerande naturmiljöer.

Inzoomad till 140mm är objektivet istället ett telezoom som kan få vackra nära foton på exempelvis djur i en djurpark. Genom zoomegenskaperna är det också lätt för fotografen att följa ett rörligt motiv, som inte snabbt riskerar att exempelvis flyga ur bild eller bli alltför litet för att fotografera.

Panasonic själva kallar inte Lumix 14-140mm f/4.0-5.8 för något macroobjektiv, och det är det inte heller. Men det är inte heller så långt ifrån. I goda ljusförhållanden klarar objektivet att ta kvalitativa närbilder på ett ungefärligt avstånd av 50cm.

Lumix 14-140mm f/4.0-5.8 är också rustat med bildstabilisator. Detta kan avsevärt förbättra skärpan vid handhållen kamera. Använder man stativ är det dock helt i sin ordning att stänga av objektivets stabilisator.

Begränsningar
Är ljuset mycket begränsat kan största bländare på 4.0 innebära en problematik. Man kommer visserligen mycket långt med ett högt ISO, men den som exempelvis är intresserad av att i första hand fotografera stjärnhimlen rekommenderas att se sig om efter ett förslagsvis fast objektiv med så stor bländare som plånboken tillåter.

Välkommen till oss!