Vitsen med billiga UV-filter

Ett UV-filter bör införskaffas i samband med att man köper en systemkamera. Gärna ett UV-filter till vart objektiv. Varför det är så kommer här att redovisas.

UV-filter – den billigaste försäkringen
Ett enkelt UV-filter är något av de billigaste försäkringarna man kan få till sitt objektiv. Skulle olyckan vara fram att objektivet tappas, stöter till något eller kanske rent utav får ett stenskott finns det många som vittnar om att UV-filtret har tagit smällen – istället för objektivet.

Ett enkelt UV-filter går att köpa för någon hundralapp, medan ett objektiv snabbt kan kosta många tusenlappar. Så det är väl värt pengarna att köpa till ett UV-filter som skydd och extra säkerhet.

Givetvis finns inga garantier för att UV-filtret klarar alla smällar som ett objektiv kan få, men det kan vara en god bit på väg och är något av en självklarhet för alla som är rädd om sin utrustning. Skulle objektivet ändå gå sönder, så har man åtminstone gjort vad man kunde begära när det kommer till filter.

Plocka fram nyanserna
Ett UV-filter fungerar inte bara som extra säkerhet utan används också för att ge ett bättre ljus med mer nyanserad färgåtergivning till kameran. Man menar att UV-filter plockar bort den ultravioletta strålningen ur bilden, vilket gör färgerna renare. Man kan även använda ett UV-filter för att få mindre dis i bilden.

Välkommen till oss!